Plastik Yiyen Çevreci Solucanlar
Dünyamız için büyük sorun haline gelen plastik atıklar, solucanlar tarafından yok edilebilir! Yapılan yeni bir araştırmada balmumu solucanlarının plastik yedikleri keşfedildi.
Araştırmacılar, balmumu solucanlarının polietilen plastik yediğini ve biyolojik olarak parçaladıklarını keşfettiler. Sürecin nasıl çalıştığını belirlenebilirse, plastik atık yönetimi için endüstriyel ölçekte bir çözüm tasarlanabilir.
Plastik yiyen balmumu solucanları
Bilim adamları, balmumu solucanlarının polietilen yediğini ve biyodegradasyon yaptığını keşfetti. Balmumu solucanlarının uzaklaştırmak için alışveriş çantasına konulmasıyla şans eseri keşfedilen bu süreç, daha sonra bir takım testlerle kanıtlandı. Araştırmacılar, bir süpermarketten yaklaşık 100 balmumu solucanına plastik bir alışveriş çantası hediye etti. 40 dakika sonra çantada delik görünmeye başladı ve 12 saat sonra plastik kütlesinin 92 mg azaldığı gözlemlendi.

İnsanoğlu, bir yılda yaklaşık 78 milyon ton plastik üretiyor ve yüzde 32’si gezegenin sularına bırakılıyor. Uzmanlar, 2050 yılına kadar dünya okyanuslarında balıklardan daha fazla plastik olacağını tahmin ediyor. Hatta bu tehlikeden dolayı bazı ülkelerde plastik bardak, çatal bıçak takımlarının kullanımı yasaklandı.
Araştırma ekibi, biyolojik parçalanma sürecinin moleküler ayrıntılarını çözdükçe, polietilen artıklarını yönetmek için endüstriyel ölçekte bir biyo Teknolojik çözüm tasarlamayı umuyorlar.